2004.-2014.

Roditeljski sastanak u obliku radionice

alt

U Osnovnoj školi Brčanska Malta sinoć je održan roditeljski sastanak u obliku radionice. Svi znamo da je tempo života ubrzan i ne ostavlja roditeljima mnogo slobodnog vremena za nesmetanu komunikaciju sa učiteljima i predmetnim nastavnicima. Kako bi ostvarila što bolji i kvalitetniji oblik komunikacije i saradnje sa roditeljima učenika, učiteljica 2A razreda Merima Hasić, iz Osnovne škola Brčanska Malta, došla je na ideju da roditeljski sastanak održi u obliku radionice.

 

Tema radionice bila je „Komunikacija, učenik, roditelj, nastavnik, menadžment, škola“.

 

alt...alt

 

Cilj ovog projekta je otvaranje prostora povjerenja, podrške, uzajamnog komuniciranja i što boljeg međusobnog upoznavanja roditelja.
Nakon dobrodošlice uslijedio je jednoiposatni rad u sklopu kojeg su se obrađene tri teme pod nazivom “Otapanje leda, “Rad u grupama” i “Drvo osjećanja”.
Tema “Otapanje leda” služila je da se roditelji bolje upoznaju, podijele svoje misli i povremenim mijenjanjem mjesta sjedenja ostvare što više međusobnih kontakata.

Tema “Rad u grupi” je realizirana tako što su roditelji podijeljeni u nekoliko grupa. Svaka grupa imala je zadatak da obrađuje teme poput “Potrebe djece da bolje uče u školi”, “Uloga roditelja”, “Menadžment”, “Učiteljica” i sl. Cilj ovog zadatka bio je da roditelji daju svoje mišljenje i da ostalima predstave zaključke.

 

alt...alt


Treći zadatak nazvan “Drvo osjećanja” imao je za cilj da roditelji crtanjem smješka ili ljutka pokažu kako su se osjećali tokom roditeljskog sastanka.

U kreiranju zadataka za radionicu učestvovali su i učenici 2A razreda, njih ukupno 22. Djeca su nacrtala sličice te izradila maštovite pozivnice za roditeljski sastanak.

 

“Ovakav vid roditeljskog sastanka po prvi put je održan u našoj školi, a s obzirom na vrlo pozitivna iskustva zajedničkog druženja u budućnosti možda organizujemo nešto slično. Ovaj način rada sa roditeljima je dobar da se što bolje međusobno upoznaju, da se opuste i druže” – kazala je za Tuzlarije učiteljica Merima Hasić.


Potrebno je istaknuti da je radionica protekla u izuzetno pozitivnom tonu jer je postignuta grupna povezanost, međusobno povjerenje, dobra komunikacija, te ravnopravan odnos između svih sudionika radionice. Roditelji su više nego zadovoljni i iskazali su želju da se u budućnosti ponove ovakvi roditeljski sastanci. Radionici je prisustvovao i predstavnik“MIOS-a” - Međunarodno udruženje "Interaktivne otvorene škole".

Iz foto galerije

Broj posjeta

Danas32
Jučer134
Ove sedmice468
Ovog mjeseca2717
Ukupno371406

Ko je na portalu:

Guests : 147 guests online Members : One member online

Članovi na stranici

  • Maja Okanović

Copyright © 2014.All Rights Reserved.